DMG verduurzaamt haar keukenwinkels

Nieuws

nov 10

Als ‘hofleverancier’ van De Mandemakers Groep (DMG) verzorgt Schilt Meerkerk al jaren de koel- en verwarmingsinstallaties voor de winkels van de keuken- en woongigant. Zes filialen zijn in samenwerking met klimaatspecialist en LG-distributeur Centercon onlangs voorzien van een nieuwe energiezuinige klimaatinstallatie.

Met het aantrekken van de economie nemen de investeringen in het bedrijfsleven weer toe. Ook de retailbranche durft weer te investeren. Verduurzaming staat daarbij hoog op het wensenlijstje. De Mandemakers Groep uit Waalwijk, bekend van formules als Brugman Keukens, Keukenkampioen, Keukenconcurrent, Woon Express en Piet Klerkx, wil op dit gebied een slag maken. Voor zes vestigingen in Groningen, Zwolle en Wateringen werd aan huisinstallateur Schilt Meerkerk gevraagd om de bestaande installatie te vervangen door een meer energiezuinige installatie.

Aanzienlijke besparing
“Er viel een grote besparing te realiseren, aangezien de bestaande luchtbehandelingskasten zonder warmteterugwinning functioneerden”, vertelt Jan de Man, directeur van Schilt Meerkerk. “We hebben deze vervangen door energiezuinige luchtbehandelingskasten met warmteterugwinning. Deze kunnen zowel koelen als verwarmen. Ik schat dat de uiteindelijke besparing zeker zo’n vijftig procent kan bedragen.”

3-in-1 oplossing
Schilt koos voor de totaaloplossing van Centercon. Deze bestaat uit een luchtbehandelingskast met warmteterugwinning gecombineerd met de Multi V buitendelen van LG. De buitendelen worden, afhankelijk van de gevraagde capaciteit, aangestuurd met een 0-10 Volt signaal. “Normaal gesproken kun je tot zo’n 28 kW aansluiten op een DX batterij. LG heeft een uniek expansieventiel waardoor ze tot 168 kW kunnen aansluiten. Dat zorgt voor een meer compacte kast én een aantrekkelijker kostenplaatje.” De Multi V buitendelen kunnen de verdampingstemperatuur variëren, waardoor de uittredetemperatuur van de luchtbehandelingskast onder controle kan worden gehouden. Voordeel hiervan is dat het klimaat in de winkel een stuk comfortabeler wordt. Vanwege de unieke gescheiden ontdooicyclus kan het buitendeel altijd warmte leveren in de winter. Hierdoor is er nooit het risico van koudeval. De nieuwe installatie is van afstand bedienbaar. “Is er een storing, dan kunnen we die vanaf kantoor oplossen. In de retail is gebruiksvriendelijkheid belangrijk, en dan is afstandsbeheer prettig. De meeste showrooms in het hogere segment zijn hiermee uitgerust”, legt De Man uit.

Engineering en projectbegeleiding
Retail is naast hotels en utiliteit een belangrijke markt voor klimaatspecialist Centercon uit Rotterdam. “We werken al meer dan tien jaar in samenwerking met Schilt voor DMG”, vertelt accountmanager Martijn ter Braak. “Als totaalleverancier van koel- en klimaattechnische producten bieden we een compleet pakket. We kunnen naast het leveren van producten ook de engineering voor onze rekening nemen om tot de juiste tekeningen en specificaties te komen. Ook zorgen we voor projectbegeleiding tijdens de bouw. Waar we vroeger puur als leverancier van airco-units opereerden, gaan we nu dus een stap verder.” Voor de winkels van DMG zorgde Centercon voor de koppeling van de Multi V buitendelen met de luchtbehandelingskast van Trox. “Maar we kunnen dat met alle luchtbehandelingskast-merken doen. We hebben met de meeste fabricaten naar tevredenheid samengewerkt”, aldus Ter Braak.

One-stop-shopping
De samenwerking met LG distributeur Centercon bevalt Schilt goed. “Ze zorgen voor een goede ondersteuning op projecten en leveren uitstekende service. Een groot voordeel is dat Centercon niet alleen de buitendelen levert, maar ook alles om het aan elkaar te knopen, zoals de koelleidingen, componenten en opstellingsframes. One-stop-shopping dus, waardoor we maar met één partij te maken hebben, één factuur krijgen en de zekerheid hebben dat alles op elkaar aansluit. Bovendien leveren ze alles netjes af op het project”, zegt De Man. Mocht er onverhoopt toch iets stuk gaan, dan zijn ook spareparts direct uit voorraad leverbaar.

Artikel geplaatst in: Installatie & Bouw nr 5 2017