Uw binnenklimaat is bij ons in goede handen

Nieuws

mei 12

Door de toenemende interne warmtelast in de retail- en hospitalitysector worden airconditioningsystemen steeds meer een must. “Voor het aanlichten van producten bijvoorbeeld wordt steeds meer gebruikgemaakt van LED-spots. Echter geeft ook deze verlichting warmte af, die afgevoerd moet worden”, zegt Jan de Man, Directeur van Schilt Airconditioning. “Dit wordt bemoeilijkt nu we onze gebouwen steeds beter isoleren en warmte niet meer via natuurlijke weg kan ontsnappen. Onze klimaatinstallaties bieden hiervoor een passende oplossing.”

Als STEK-erkende, PED- en VCA*-gecertificeerde onderneming verzorgt Schilt Airconditioning de engineering, levering, montage en inbedrijfstelling van diverse A-merk producten zoals Panasonic, LG, Carrier, Toshiba, TROX®, Daikin en Mitsubishi Electric, inclusief bijbehorende regeltechniek. Indien gewenst is er ook afstandsbeheer mogelijk. “Naast de meer bekende toepassing voor koeling is er vandaag de dag vooral veel vraag naar de warmtepompoplossingen”, vertelt De Man. “Met deze systemen kan namelijk duurzaam en vraaggestuurd gekoeld en verwarmd worden. De warmtepompsystemen beschikken over een zeer gunstig energielabel én kunnen in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek (EIA). Een bijkomend voordeel is dat een gasaansluiting kan vervallen. De toepassing van deze warmtepompen levert dus een belangrijk aandeel aan de energietransitie waarin onze samenleving zich momenteel bevindt.”

Omgekeerde airconditioner

“Een warmtepompsysteem is een airconditioner die naast koelen ook kan verwarmen. Dit gebeurt door het proces om te keren”, vertelt Joost Roeland, Sales Engineer bij Schilt Airconditioning. “In geval van warmtebehoefte onttrekt het systeem warmte/energie uit de buitenlucht, waarmee de ruimtes binnen worden verwarmd. Hierbij wordt geen energie gebruikt om warmte op te wekken, maar sec om de warmte van buiten naar binnen te verplaatsen, waardoor het systeem vele malen energiezuiniger is dan een standaard, elektrisch verwarmingssysteem.” Voorbeeld: slechts 1 kW elektriciteit is al voldoende om 4 kW warmte te kunnen verplaatsen; we spreken in dat geval over een (Seasonal) Coëfficiënt of Performance (COP/SCOP) van 4. “De door ons toegepaste A-merken kenmerken zich door hoge COP’s/SCOP’s van veelal 4,4 en hoger.”

Wanneer ruimtes gekoeld moeten worden, werkt het systeem andersom, vertelt Roeland. De verdamper doet dan dienst als condensor, waarbij energie aan de binnenlucht wordt onttrokken en naar buiten wordt afgegeven. “Als afgiftesysteem is er een grote variëteit aan uitvoeringen. Ook wordt er voor grotere installaties steeds meer gebruikgemaakt van luchtbehandelingskasten met geïntegreerde DX-warmtepompen.”

One-stop-shopping: van luchtbehandelingskast tot toevoerrooster

Schilt Airconditioning levert een uitgebreide range klimaatoplossingen, waarmee voor iedere ruimte en iedere vraag een passende oplossing wordt geboden, vertelt De Man. “In samenwerking met Schilt Luchtkanalen en Schilt Luchttechniek kunnen we zelfs een totaaloplossing voor koeling, verwarming, ontvochtiging en ventilatie engineeren, leveren en monteren, inclusief bijbehorende luchtkanalen en luchttechnische (TROX®) componenten. Wanneer waterzijdige oplossingen gewenst zijn, werken wij samen met diverse gerenommeerde partnerbedrijven. Op onze systemen bieden we standaard drie jaar all-in garantie, waarbij materiaal, voorrijkosten en werkuren volledig zijn inbegrepen. In combinatie met een onderhoudscontract wordt dit zelfs vijf jaar all-in garantie.”

Onderhoud en desinfectie

“Naast de verplichte koeltechnische inspecties nemen wij graag het periodiek onderhoud voor onze rekening, waarbij we niet alleen de airco-systemen volledig van binnen én buiten grondig reinigen, maar ook alle onderdelen desinfecteren”, vertelt John van de Weetering, Servicemanager bij Schilt Airconditioning. “Naast de filters reinigen en desinfecteren we onder andere de ventilator, warmtewisselaar en lekbak, waarin bacteriën, sporenelementen, wieren en schimmels zich kunnen ophopen. Dankzij deze maatregelen wordt een hoog systeemrendement gegarandeerd, terwijl uitval van de installatie wordt geminimaliseerd. We maken hierbij uitsluitend gebruik van volgens de huidige wetgeving toegestane producten, waarmee we techniek, mens en milieu sparen.”

Recent zijn onder andere de volgende projecten uitgevoerd: filialen van De Mandemakers Groep, UPS in Eindhoven, Gassan Diamonds in Amsterdam en het Corendon Vitality Hotel in Amsterdam.

Artikel geplaatst in: Installatie & Bouw nr 2 2018

Fotografie: Schilt